SINIRLAR HAKKINDA SORU CEVAP

“Sınır” deyince ne anlamalıyız?

Sınırlar başkasıyla aramızdaki farki ortaya koymamiza yardimci olan, nerede başlayıp nerede bittigimizi gösteren her seydir. Bir anlamda; kisinin kendisi için sahip olduğu alanları çizmesi ve sahip cikmasi ile oluşur.

Sınırlar ne ise yarar?

Sağlıklı bir kişisel alan duygusu yaratmaya yarar. Bir kişinin arzularını, ihtiyaçlarını veya tercihlerini diğerinden ayırt etmeye yardımcı olurlar. Ben kimim, kim degilim?; Benim sorumluluklarım ne, ne degil?; Benim degerlerim ne? vb. sorular sınırlarimiza isaret eden sorulardandir. İnsanların belirlediği sınırlar fiziksel veya duygusal olabilirler.

Sınırlara ne gibi örnekler verebiliriz?

Fiziksel sınırlar somuttur. Mesela derimiz, bedenimiz, kisisel güvenlik alanımıza giren pek cok şey fizikseldir… Örnegin, cocuğa bedeninin yalnızca kendisine ait olduğunu ve kimsenin o izin vermeden bedeninin herhangi bir yerine temas etmemesi gerektiğini anlatmak sinirlarin farkindaligi icin önemlidir.

Benzer bicimde, cocuklara başkalarına zarar verici şeyler yapmanın ya da söylemenin uygun olmadığını öğretmek de duygusal bir sınır örneğidir.  Mesela, alay etmek bir insanın duygusal sınırlarını aşmanın başka bir örneğidir. 

Sınır koymak neden önemlidir?

Sınırlar nelerden sorumlu olduğumuzu gösterdiği gibi, nelerden sorumlu olmadığımızı da gösterir. İyi gelişmiş sınırlara sahip olmak, daha sağlıklı ilişkilere yol açabilir ve bir kimsenin başkaları tarafından manipüle edilmesini veya kötü muamele görmesini engellemesine sağlar. Bir bireyin sınırları, yaşamlarına kimin ve ne ölçüde katılacağını belirlemelerine yardımcı olabilir. Sınırlar ayrıca, bireyin ben ve diğerleri arasında açık bir ayrım yaratarak kendi kimliğini oluşturmasına ve korumasına fayda sağlar. 

Sınırlarla ilgili dikkat edilmesi gereken baska birey var mi?

Sinirlarina sahip çıkan bir birey ne zaman evet ne zaman hayır diyeceğine karar verebilir ve hayatinin kontrolunu daha kolay ele alabilir….Ancak unutmayalim kl; sinirlarin hic olmadigi durumlar da, sinirlarin çok kati olduğu durumlar da er ya da geç sorunları beraberinde getirir. Hepimizin sinirlari belirli esneklikte ancak ayni zamanda da belirli netlikte olmasina her daim ihtiyacımız olacaktır ki yasamsal becerilerimizi kazanıp, güvenli alanimizi insa edebilelim.